Jak ušetřit peníze v kuchyni?

Jak ušetřit peníze v kuchyni?

Snažíte se ušetřit v domácnosti, ale nejste si jisti, jaké přesné kroky podniknout, aby tato změna byla skutečně efektivní? Není to těžké; v našem článku Vám prozradíme praktické tipy a rady, jak ušetřit tam, kde se denně odehrávají kulinářská kouzla, a kde můžeme také kouzlit se spotřebou energií i samotných potravin. V kuchyni.

Vše začíná už při nákupu. Nakupujte s rozvahou: choďte na nákup jen s předem promyšleným seznamem položek, a v žádném případě ne hladoví nebo unavení. Hrozí mnohem větší riziko, že nakoupíte něco, co jste vlastně ve skutečnosti nepotřebovali.

  • Stejně tak se vyhněte zběsilému nakupování potravin jen proto, že jsou v akci, aniž byste je skutečně potřebovali.
  • Na druhou stranu využívejte akcí na potraviny, které potřebujete. Jestliže navštěvujete pravidelně určitý obchodní řetězec, pořiďte si slevovou kartičku.

Omezte návštěvy předražených restaurací, kaváren, fast-foodů, kantýn, bufetů apod. Koruna sem, koruna tam; jsou to sice malé částky, ale spočítali jste si někdy, kolik korun platíte celkem měsíčně za tyto položky? Zkuste to, možná se budete divit.

  • Vařte si doma vše, co je možné. Nejen, že ušetříte, ale také sami nejlépe víte, co jíte, což je pocit k nezaplacení.

Věděli jste, že lednice je pravděpodobně spotřebič, který „žere“ nejvíce energie? Naučte se proto s ní správně zacházet, určitě se to vyplatí.

  • Na prvním místě zjistěte skutečnou spotřebu Vaši ledničky. Jestliže patří do kategorie A či nižší, je vhodné koupit novou, úspornější. Platí, že čím více plusů bude mít za písmenem A, tím bude úspornější. Jde sice zpočátku o investici, věřte ale, že se Vám mnohokrát vrátí.
  • Nevkládejte do ledničky horké potraviny, které celkovou teplotu uvnitř lednice zvyšují. Stejně tak umístěte samotnou lednici na co nejchladnější místo: vyhněte se slunným zákoutím či místu vedle sporáku nebo u topení.
  • Známá věc, nenechávejte otevřená dvířka od lednice déle, než je nezbytně nutné.

S teplem rozumně.

  • Při rozmrazování potravin Vám pomůže trouba, ještě teplá po pečení. Nemusíte tak rozmrazovat např. v mikrovlnce. Nejlépe se ovšem rozmrazuje předem. Vytáhněte zmrzlé maso večer před vařením a ráno se můžete bez komplikací pustit do práce.
  • Různé velikosti plynových hořáků na sporáku mají svoje opodstatnění. Vaříte polévku pro šestičlennou rodinu? Nebojte se ji uvařit na největší plotýnce. Naopak při přípravě menších jídel ale zbytečně neutrácejte a vařte na menším hořáku. V každém případě však používejte při vaření pokličky a ohřev plynem stáhněte na potřebné minimum. Ušetříte také, jestliže budete udržovat hořáky v čistotě, nebudou se tak zanášet a proto nebude potřeba zvyšovat zbytečně jejich výkon.
  • Pokrmy vyžadující dlouhé vaření připravujte v papiňáku, ten Vám ušetří jak velké množství času, tak i energie.
  • Vaříte na elektrické plotýnce či grilu? Vypněte je chvíli před koncem přípravy jídla, a nechejte pokrm „dojít“ na zbytkovém teple plotýnky.

Šetřete také vodou!

  • Nevařte s nadbytečným množstvím vody. Pamatujte, že čím více vody na sporáku ohříváte, tím vyšší je spotřeba jak samotné vody, tak i energie k ohřátí.
  • K mytí nádobí používejte myčku. Snížíte tak spotřebu nejen vody, ale i energií a času. Aby však myčka správně fungovala, a byla tak pro Vaši domácnost skutečně efektivní, je nutné udržovat filtry v čistotě. Stejně tak je více než vhodné zapnout myčku až po jejím úplném naplnění, především takto splní svůj účel a ušetříte.
  • Jestliže nepoužíváte myčku, můžete si naistalovat na vodovodní baterii tzv. perlátor, který vhání do proudu vody vzduch, čímž zvyšuje jeho intenzitu, a Vám takto vystačí při mytí nádobí i menší celkový objem užité vody.








Zpět na hlavní stránku ...